Yliopistot siirtyvät nettiin

Suomessa kesän kiinnostavin aihe Economistissa ohitettiin kiitettävän kätevästi. Korkeakoulutuksen siirtyminen nettiin on edennyt yliopistosektorilla nopeasti kaikkialla paitsi Suomessa. Economistin juttu täältä. Asia ei ollut uusi. Se, että Economist teki siitä kannen oli uutinen!

Suomessakin yritettiin ennen aikojaan tehdä virtuaaliyliopistoa. Ja niin kuin aina, liian aikainen teknologian omaksuminen johti huonoihn kokemuksiin. Katso esim. Iltalehti 2011.

Katsotaan miten käy tässä lähdössä? Sosiaalinen media on jo muuttanut opiskelijoiden opiskelutotttumukset ja opetuskin seuraa perässä etenkin uudet työskentelytavat omaksuneiden professorien johdolla. 

Yhteiskunnan tasolla yliopisto-opiskelun digitalisoituminen mahdollistaa huikean osaamishyppäyksen, kun verovaroin tarjottu opetus voidaan tarjota kaikille. Ja sitten seuraa sata väitetettä ettei avoin jakaminen kaikille suomalaisille ole mahdollista. Miten niin ei olisi? Vastuu oppimisesta siirtyy sille, joka on oppimassa. Marginaalikustannus yhden luennon lisäkatsomiskerran osalta on lähellä nollaa. Arvonlisäys voi olla huikea!

Ja kelatkaa koko osaamisen kehittämisen ketjua. Hey daysta se alkaa ja nanoteknologian mallinnukseen pitäisi päästä.

YliopistoAtso Andersen